Skip to main content

PODCAST: GRONDWERK

OVER DE PODCAST

In 2021 maakte ik, Annejet Brandsma, de documentaire ‘Vrouwen van het Land’. Een film over de rol en emancipatie van vrouwen binnen de agrarische sector. Verschillende vrouwen met uiteenlopende verhalen deelde met mij hun zoektocht binnen het vak, gezin en de tijd waarin ze leven.

Waar de film eindigde gaat deze podcast verder. Gelijkheid binnen de agrarische sector is niet alleen de verantwoordelijkheid van vrouwen, maar vraagt om systematische verandering. Maar hoe doe je dat? Welke rol ligt er voor het bedrijfsleven? Wat is er nodig? En waarom?

Samen met verschillende mensen uit de sector praat ik verder. Over het belang van kwetsbaarheid, diversiteit en de rol van organisaties als het gaat om gelijke kansen binnen de sector.

OVER DE SPREKERS…

NADINE

Nadine Stemerdink-Bongen is een ondernemende vrouw uit de Achterhoek. Ze runt sinds 2013 een veehouderij met haar ouders. In 2022 is ze een online cursus bedrijf begonnen, schrijft ze persoonlijke blogs en deelt ze veel over haar leven via Instagram. Haar persoonlijke ervaringen komen samen in de door haar ontwikkelde agrimindset cursus waarin ze andere boeren helpt om kwetsbaar, open en zelf-reflectief te zijn binnen hun bedrijfsvoering. Om zo voor een gezondere mentale gezondheid te zorgen met meer werkplezier. In 2023 besloot ze om te stoppen met boeren, om andere creatieve dromen te gaan realiseren.

Meer over de Agrimindsetcursus

 

IRIS

Iris Bouwers runt samen met haar ouders een bedrijf met akkerbouw en vleesvarkens. Na haar studie is ze politiek actief geworden en liep tot 2018 stage bij de Tweede Kamer. Ook werd ze bestuurlijk actief als vertegenwoordiger van Nederlandse jonge boeren in Brussel. De afgelopen jaren woonde en werkte ze daar als lobbyist van LTO Nederland. In de zomer van 2022 keerde ze terug naar de boerderij. Dit combineert ze met diverse bestuurlijke functies zoals commissaris bij Rabobank Het Drentse Land en Agrifirm. In de wintermaanden is ze actief als zelfstandige in landbouwadvies. Daarnaast is ze raadslid voor CDA De Wolden.

Meer over Iris in het FD

ANDRÉ

André Hoogendijk is opgeleid als historicus met een specialisatie in de Amerikaanse geschiedenis en als landbouwkundige in de richting dier- en veehouderij. Hij werkt als directeur van BO Akkerbouw, het centrale platform en kenniscentrum voor de Nederlandse akkerbouw. Vanuit deze hoedanigheid spreekt hij zich actief uit voor meer vrouwen in de sector. Zo organiseert de branche organisatie elk jaar een campagne om meer zichtbaarheid voor vrouwen binnen de akkerbouw te genereren. Daarnaast is hij onder meer voorzitter van CIV Groen, bestuurder bij de Topsector Agri & Food en lid van de Raad voor plantenrassen.

Meer over BO Akkerbouw

VROUWEN VAN HET LAND

De podcast ‘Grondwerk’ is onderdeel van het multidisiplinaire project ‘Vrouwen van het Land’. Een meerjarig traject over vrouwen binnen de agrarische sector en vrouw-zijn binnen plattelandsculturen.

Het project bestaat uit een documentaire, fotoserie en podcast. Daarnaast worden er het hele jaar door film- en gespreksavonden georganiseerd met als doel om het gesprek rondom plattelandsemancipatie te initiëren.

Interesse in het project, of samen iets organiseren rondom deze thematiek? Neem contact op met: info@vrouwenvanhetland.nl